opening user preferences ... crashes blender
Closed, ResolvedPublic

Description

System Information
Operating system and graphics card
linux mint13 32 bits
CPU T2300 @ 1.66GHz × 2
embedded intel graphics card 945gm

Blender Version
Broken: (example: 2.69.7 4b206af, see splash screen)
2.76 rc1 c586e30
Worked: (optional)

Short description of error
everythin seems to work but opening user preferences crash immediately blender

Exact steps for others to reproduce the error
Based on a (as simple as possible) attached .blend file with minimum amount of steps

  1. launch blender
  2. select file>user preferences ... crash
  3. ctrl+alt+u ... crashes anyway...

Details

Type
Bug
marco ardito (m_ardito) updated the task description. (Show Details)
marco ardito (m_ardito) raised the priority of this task from to Needs Triage.
marco ardito (m_ardito) set Type to Bug.

2.74 works, 2.75a works...

Bastien Montagne (mont29) triaged this task as Incomplete priority.Sep 18 2015, 11:11 PM

Hmm… does it crash if you type bpy.types.UserPreferencesSystem.bl_rna.properties["opensubdiv_compute_type"].enum_items[:] and enter in the python console (without opening the user preferences at all)? And do you know on which panel of user preferences you are when opening it?

Also, please:

  • Ensure both your OS and drivers are fully up-to-date.
  • Ensure your GPU driver supports at least OpenGL 1.4.
  • Try to start Blender in factory settings (--factory-startup commandline option) (this will ensure whether this is a userpref or addon issue or not).
  • Try to start in software OpenGL mode (use the blender-softwaregl distributed with official blender, will be slow, but will show whether this is a driver issue or not).
  • Try to tweak OGL settings in UserPreferences, System tab.
  • Attach as text file here the report generated by Help -> System Info (¡¡¡DO NOT paste it directly in comment!!!).
  • Launch Blender from the command line with -d option and attach as text file here any error printed out in the console (¡¡¡DO NOT paste it directly in comment!!!).
  1. well, no it does not crash, just reports no opensubdiv types:

bpy.types.UserPreferencesSystem.bl_rna.properties["opensubdiv_compute_type"].enum_items[:]

[<bpy_struct, EnumPropertyItem("NONE")>]

I don't know on which panel of user preferences, it crashes before seeing the separate window... I've run it just after extraction from the tar.bz2.

  1. it crashes also with --factory-startup
  1. it does NOT crash with blender-softwaregl (so I can see it is on "editing" tab in this way...)
  1. when running blender-softwaregl, I tried to switch on/off several opengls settings, changed alpha... nothing happened, no crash. I'm not sure my tests are proper, though. I'm not that opengl expert... :)
  1. this is a quite old lenovo laptop, running a linux maya 13 (lts) it doesn't get much system updates... I'll try anyway soon.

here should be the sysinfo txt

extra info from $ inxi -F

System:
Host: marco-TPR60e Kernel: 3.2.0-88-generic i686 (32 bit) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 13 Maya

Machine:
System: LENOVO (portable) product: 06574TG version: ThinkPad R60e
Mobo: LENOVO model: 06574TG Bios: LENOVO version: 7EET16WW (1.02 ) date: 04/11/2006

CPU:
Dual core Intel CPU T2300 (-MCP-) cache: 2048 KB flags: (nx sse sse2 sse3)
Clock Speeds: 1: 1000.00 MHz 2: 1000.00 MHz

Graphics:
Card: Intel Mobile 945GM/GMS 943/940GML Express Integrated Graphics Controller
X.Org: 1.11.3 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1024x768@60.0hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel 945GM x86/MMX/SSE2 GLX Version: 1.4 Mesa 8.0.4

Audio:
Card: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.24

Network:
Card-1: Broadcom NetXtreme BCM5751M Gigabit Ethernet PCI Express driver: tg3 IF: eth1 state: down mac: xxxxxxxx
Card-2: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection driver: iwl3945
IF: wlan1 state: up mac: xxxxxxx

Drives:
HDD Total Size: 80.0GB (82.8% used) 1: /dev/sda HITACHI_HTS54168 80.0GB
Partition: ID: / size: 23G used: 19G (87%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 2.14GB used: 0.29GB (14%) fs: swap
Sensors:
System Temperatures: cpu: 49.0C mobo: 42.0C
Fan Speeds (in rpm): cpu: 2748

Info:
Processes: 171 Uptime: 8 days Memory: 409.4/992.4MB Client: Shell inxi: 1.7.33

Yeah, one more time those infamous Intel 'GPU'… @Antony Riakiotakis (psy-fi) not sure about our minimum OGL required version now, do we still survive with 1.4?

in any case, will move this to our long collection of similar reports… Bug is in drivers, Blender can merely try to work around it - sometimes.

Bastien Montagne (mont29) raised the priority of this task from Incomplete to Normal.Sep 19 2015, 12:47 AM
Bastien Montagne (mont29) edited projects, added OpenGL / Gfx; removed BF Blender.