Page MenuHome

unwanted uv-gap created by bevel modifier
Open, NormalPublic

Description

System Information
Operating system and graphics card
windows 7
NVIDIA GeForce GTX 660

Blender Version
Broken: 3d243eb
Worked: same error on offical release 2.78

Short description of error
bevel modifier (bevel by weight) creates an unwanted UV-gap at a vertex with 5 edges connected. 2 edges has bevel weight. Error visible if bevel modifier is applied of if subdiv modifier is active. The UV-gap disappears if 4 out of 5 edges has a 90 degree angle to one another.

Exact steps for others to reproduce the error
Based on a (as simple as possible) attached .blend file with minimum amount of steps
Hard to explain how to model. Easiest for you is to open the .blend and test it. I put a shape key on the "error mesh". Turn the shapekey on/off to show the error.

Details

Type
Bug

Event Timeline

Just a note: The same unwanted behaviour is seen with "normal" beveling of edges. It's just more obvious with the modifier.

Bastien Montagne (mont29) lowered the priority of this task from Needs Triage by Developer to Normal.

@Howard Trickey (howardt) not sure whether this is bug, known issue/limitation or expected behavior, will let you decide here. :)

Hi again!

I just wanted to clarify this bug a bit more so I recorded a quick video.

https://www.dropbox.com/s/khggjlcc5dbdl9b/bevelModifierUvError.mov?dl=0

I also see a issue when a mesh has UV and bevel applied the UV seam is added to the bevel. This results in weird UV mapping when its rendered. When i play with segments i get different outcomes. This same thing is for edge crease, bevel weight and sharp edges. All of these items get applied to the new created segemnts of the bevel resulting in weird and unwanted behavior.

https://www.dropbox.com/s/76i2teee1i0ma4b/double%20UV%20lines.png?dl=0