Page MenuHome

Environment Textures do not Properly Light the Scene in Blender 2.8 EEVEE
Closed, ResolvedPublic

Description

System Information

  • Machine: Lenovo Thinkpad X220 Tablet Laptop
  • OS: Manjaro KDE
  • Graphics: Intel HD Graphics 3000
  • CPU: Intel i5-2520M
  • RAM: 8 GB

Blender Version

  • Branch: Blender 2.8
  • Hash: bff98ce3f72

Short description of error

Using an environment texture in EEVEE lights the objects with a pink lighting and does not show the environment texture in reflective objects.

Exact steps for others to reproduce the error

  1. Open Blender 2.8.
  2. Close the splash screen.
  3. Make sure you're in the EEVEE rendering engine.
  4. In the world tab select "use nodes."
  5. For the color of the world change it to environment texture.
  6. Open a provided texture, any one of them.
  7. The default cube or any placed object should be colored with a pink color and the environment texture will not appear in reflective objects.
  8. The following errors should be found in the terminal:
[caden@Manjaro_Linux ~]$ /home/caden/Blender_2.80_DEV/blender                                                  
Read prefs: /home/caden/.config/blender/2.80/config/userpref.blend
Received X11 Error:
        error code:   178
        request code: 155
        minor code:   34
        error text:   GLXBadFBConfig
Received X11 Error:
        error code:   178
        request code: 155
        minor code:   34
        error text:   GLXBadFBConfig
Received X11 Error:
        error code:   178
        request code: 155
        minor code:   34
        error text:   GLXBadFBConfig
Received X11 Error:
        error code:   178
        request code: 155
        minor code:   34
        error text:   GLXBadFBConfig
Received X11 Error:
        error code:   178
        request code: 155
        minor code:   34
        error text:   GLXBadFBConfig
Received X11 Error:
        error code:   178
        request code: 155
        minor code:   34
        error text:   GLXBadFBConfig
found bundled python: /home/caden/Blender_2.80_DEV/2.80/python
GPUShader: linking error:
error: fragment shader input `viewPosition' has no matching output in the previous stage

GPUShader: linking error:
error: fragment shader input `viewPosition' has no matching output in the previous stage

GPUShader: linking error:
error: fragment shader input `viewPosition' has no matching output in the previous stage

GPUShader: linking error:
error: fragment shader input `viewPosition' has no matching output in the previous stage

GPUShader: linking error:
error: fragment shader input `viewPosition' has no matching output in the previous stage

GPUShader: linking error:
error: fragment shader input `viewPosition' has no matching output in the previous stage

Attached Files

Event Timeline

Dalai Felinto (dfelinto) changed the task status from Unknown Status to Resolved.Jun 26 2017, 12:19 PM
Dalai Felinto (dfelinto) claimed this task.

Bug confirmed in the reported revision, but it's already fixed in latest HEAD (6f0b80425b).

Machine: Macbook Pro 2018
OS: High Sierra
RAM: 32 GB
Blender Version

Branch: Blender 2.8
Hash: 890623F8865

I still have similar issue. When I use environment texture it showed up fine, as soon as I connect mapping or texture coordinate I loose the environment image and sometimes it becomes pink, especially if I connect 2 nodes.

Machine: Macbook Pro 2017
OS: High Sierra
RAM: 16 GB
Blender Version

Branch: Blender 2.8
Hash: 7eaf00bfb09

I have the same issue when i connect mapping or texture coordinate. HDRI becomes pink and eevee is slowing down dramaticly.