Page MenuHome

Metaball doesnt show up in viewport in other scenes
Closed, DuplicatePublic

Description

System Information
Windows 10
GTX 1060

Blender Version
Broken: (example: 2.69.7 4b206af, see splash screen)
2.79
2.79.4 d0a1677

Worked: (optional)

Short description of error
I just discovered that you can have multiple scenes in blender. Decided to throw some metaballs in.

turns out after adding metaballs to one scene. In any scene after that they don't show up in the viewport. They still render though.

Exact steps for others to reproduce the error
Based on a (as simple as possible) attached .blend file with minimum amount of steps

  1. Open a new blend file.
  2. Add a second or third scene. (I used the space search menu to create a new scene).
  1. Add one or more metaballs to one of the scenes.
  2. Swap over to another scene.
  3. Add one or more metaballs to the other scene.

Observe how it doesn't show up in the viewport (the ui controls show up but the metaball itself does not).

Note the order you do things isn't actually that important. You can mix and match. The first scene you add metaballs to becomes the "working" scene. And all other scenes dont display metaballs.

Details

Type
Bug

Event Timeline

This is because metaballs have the concept of 'families', meaning metaobjects sharing the same first-part-of-their-name belong together, see the manual.
While this is a bit weird to be honest, it is by design (and not a bug).

You can work around this 'issue' by making sure the 'base' objects in different scenes have different names [also described in the link to the manual above]

So technically, this is a duplicate of T47307.