Page MenuHome

Rotation Gizmo does not work on Windows when "select_method" setting is set to "Automatic"
Closed, ArchivedPublic

Description

System Information
Operating system: Win10 x64
Graphics card: Nvidia 1070

Blender Version
Broken:
version: 2.79 (sub 6), branch: blender2.8, commit date: 2018-12-14 16:39, hash: 4e3562f45ad, type: Release
build date: 14/12/2018, 17:17

Short description of error
It seems like select_method=Automatic renders the rotation gizmo useless on Windows. Linux version does not have this issue. I was able to get someone from "Blendercoders" Irc channel to test and confirm this issue.

Exact steps for others to reproduce the error

(You are using Windows 10 x64)

I tried with factory settings as well, the result is the same.

  • Create a cube
  • Open User preferences -> System -> Selection -. Automatic (my anisotropic is off)
  • Enable rotation gizmo, try to rotate using the actual axis (one of the red, green, blue) Screen space works but those axis do not work.
  • Instead of rotating, the action turns into a regular drag, so it is frustrating.
  • Now again open User preferences -> System -> Selection -. Automatic
  • Change the setting to "Opengl Occlusion Queries"
  • The rotation gizmo functionality is back and works as expected

This same setting on 2.8 does not seem to cause this issue

Details

Type
Bug

Event Timeline

kursad k (kursadk) renamed this task from Rotation Gizmos does not work on WIndows when "select_method" setting is set to "Automatic" to Rotation Gizmos does not work on Windows when "select_method" setting is set to "Automatic".
kursad k (kursadk) updated the task description. (Show Details)
kursad k (kursadk) renamed this task from Rotation Gizmos does not work on Windows when "select_method" setting is set to "Automatic" to Rotation Gizmo does not work on Windows when "select_method" setting is set to "Automatic".Feb 5 2019, 5:37 PM
Brecht Van Lommel (brecht) closed this task as Archived.
Brecht Van Lommel (brecht) claimed this task.

Thanks for the report, but we are no longer fixing OpenGL issues in 2.79. If it works in 2.80 and there is a workaround in 2.79, we consider this resolved.