Page MenuHome

Extremely often crashes with EVEE/shaderToColor/Emissive
Open, Needs Information from UserPublic

Description

2.80 (sub 46), 1df6a98b176f, 2019-03-05 00:32
Nvidia GT 640
Xeon 5450 3Ghz

How to reproduce:
Enable Rendered mode in top right area,
Create and add some nodes between color Ramp and Linear light (invert, mathnode 4 example). Cut them, add again…
Crashes are not always, but very often.

It happens often if I work with such NPR-shaders and render turned on.
IMO fast changes inside shader cause such crashes.


Details

Type
Bug

Event Timeline

Vyacheslav (hitrpr) updated the task description. (Show Details)
Sebastian Parborg (zeddb) triaged this task as Needs Information from User priority.

I can not reproduce this. Does this happen with software rendering?
Download this dll and copy it so its located in the same directory as 'blender.exe' and run Blender normally.

Also make sure you are running the latest nvidia drivers.

@Sebastian Parborg (zeddb) With this library inside folder Blender do not start at all.
Also my system dir includes such library already.
I refreshed drivers. May be it'll help

Are you using 32bit windows?

No, my win is x64

After renewing drivers crashes are more rare but same sympthoms: when rendered view on (no matter evee or cycles) and something inside shader changes.
How can i collect more info about crashes? logs? memory dumps?

Sebastian Parborg (zeddb) raised the priority of this task from Needs Information from User to Needs Triage by Developer.

@Vyacheslav (hitrpr) Did you said this crash happen with Cycles rendered view? even if Cycles does not support shader to rgb node.

If that happens only in eevee it's probably a driver crash due to the shader compilation system.

@Clément Foucault (fclem) I mean crashes appear in similar situations: when render is on and shader is compiling.
Not only with this particular shader.

I will check 2.79, if it crashes or not. Just to compare.

I've had occasional crashes when using the color ramp node in Cycles and EEVEE in the past. I've been using ShaderToRGB for a while, though, and I haven't experienced any crashes except from specific nodes in specific situations (which I've reported).
@Vyacheslav (Vyacheslav) (hitrpr) Is EEVEE's crash linked to any particular node in your shader graph? For example, try replacing your color ramp with a Greater Than node and see what happens when you edit the shader. And do the same with other nodes if you can, sometimes you can isolate the problem. If there's a specific node causing the problem, editing anything upstream of that node will cause the node to re-evaluate which will probably cause it to crash (and it might seem unrelated).

Anyways, I don't get a crash when I use your file. I think it's a hardware/driver issue (I'm using a gtx1080 on Windows x64).

Jacques Lucke (JacquesLucke) triaged this task as Needs Information from User priority.

@Vyacheslav (hitrpr) can you still reproduce the same issue in a new file?

@Jacques Lucke (JacquesLucke)
I changed videocard, drivers, crashes now is very rare, but still in the same situation:
changing shader on the fly with enabled Cycles/Evee render in the side window.

I can`t reproduce it easily. Also I can`t reproduce it now with attached file.
I will report, if it will happen again.