Page MenuHome

Viewport isn't updating Children hair particle on particle edit
Closed, ResolvedPublic

Description

System Information
Operating system: Windows-10-10.0.17134 64 Bits
Graphics card: GeForce GTX 1080/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 430.39

Blender Version
Broken: version: 2.80 (sub 74), branch: master, commit date: 2019-07-05 16:36, hash: rB699193713fc0
Worked: (optional)

Short description of error
Viewport isn't updating Children hair particle when using any select tools.

Exact steps for others to reproduce the error
Create a object
Set on render panel on Hair to use Strip instead of Strand (if you are using eevee)
add hair particle ( I use only one hair particle)
add children simple (100) (any value still will show the issue)
On the view port change to particle edit
on the right panel (hotkey n) activate children for then to be displayed on the viewport.
to be able to select the strand set the selection mode to points (Top left corner)

If you grab any strand if any selective tool (no comb tool)
you will be able to move this main strand of the hair but children will stay frozen, unless you change the tool to comb and click in the viewport, then it will be updated.

Even if you delete the strand, the particles yet will be there until you change to any other tool and click on the viewport or if you go back to object mode.



Event Timeline

Philipp Oeser (lichtwerk) lowered the priority of this task from 90 to 50.Jul 11 2019, 10:28 AM

Can confirm.
Undoing (even comb) will also keep the children in place...
(Pretty sure this has been reported before though, looking up the duplicate...)

Seen also in T65565 which lead to that "faux" bug report.
Note, in particular, @Clément Foucault (fclem) closing comment on tagging.
A short video clip there illustrates the effect.

Bintang Senja Pratama (bintang) changed the task status from Resolved to Unknown Status.Aug 18 2019, 2:12 AM

Hello, I'm still getting issues with Hair Children not being updating in viewport when in Particle Edit mode. Changing all the Children's setting like display amount or modifying clump curve are not reflecting in the viewport.
You need to turn ON and OFF Children option on Side Panel ( Tool / Options / Viewport Display / Children ) to be able seeing the update.

I've tested it on 2.80 official build and 2.81 alpha hash rBe8ffe25eb111 on Windows 10 with Graphic Card gtx970

Thanks !

Philipp Oeser (lichtwerk) changed the task status from Unknown Status to Resolved.Sep 4 2019, 11:40 AM

@Bintang Senja Pratama (bintang) : this report was about the trransform.
For the settings issue, we have another open report, see T69000, so will close this again, lets continue discussion in T69000...