Page MenuHome

Environment Texture Node Properties "reload" and "packing" not working
Closed, ResolvedPublic

Description

System Information
Operating system: Windows-10-10.0.18362 64 Bits
Graphics card: GeForce GTX 980/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 431.36

Blender Version
Broken: version: 2.81 (sub 12), branch: master, commit date: 2019-10-01 19:51, hash: rB3b23685c7dc1
Worked: tested 2.8 stable and there it's also not working

Short description of error
In the Environment Texture Node Properties the "reload" and "packing" Buttons don't work, but in the Image Editor the same buttons work as expected.

**Exact steps for others to reproduce the error*

  • In the shader editor add an environment node and use the color information on an object.
  • Change something obvious in the texture (hue, etc).
  • Press reload in the shader editor -> toolbar -> item -> properties ----> nothing happens
  • Press reload in the image editor -> toolbar -> image ----> image is reloaded

You can also not pack the image into the blendfile in the shader editor.

You can download my file, unpack the psd, change it and reload. Here's the blend file...

And a screenshot which summarize everything:

And here a more general thought, which came to my mind:
Why do we still have the environment texture node? What is the advantage? Couldn't it be replaced by an image texture node (because an env texture is also an image) and projection set to spherical ?

Event Timeline

Germano Cavalcante (mano-wii) lowered the priority of this task from Needs Triage by Developer to Confirmed, Medium.

I had to use another image since env.psd is not packed in the file.
Even editing the image (with an external editor) reload does not actually reload the image from disk (or does not update OpenGL Buffer).

I don't know if this involves the engine, node editor, Data-Blocks or another area.
@Brecht Van Lommel (brecht), do you know where to look?

You're right @Germano Cavalcante (mano-wii) - I checked my own file and the texture is pink. Even if the blendfile is >34 MB and nearly empty. I filled another bugreport - because it wasn't possible to pack any psd, but blender always seem to accept it.

Even, if psd packing is a feature, currently not supported (which like I had to learn in another bugreport) blender should communicate it.

Checking differences between node_shader_buts_tex_environment_ex and node_shader_buts_tex_image_ex now, think I can fix...