Page MenuHome

File thumbnails don't always show rendered result
Confirmed, LowPublicKNOWN ISSUE

Description

System Information
Operating system: Windows-10-10.0.18362 64 Bits
Graphics card: GeForce GTX 1650/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 441.66

Blender Version
Broken: version: 2.81 (sub 16), branch: master, commit date: 2019-11-20 14:27, hash: rB26bd5ebd42e3

Short description of error
Blender doesn't save previews that look as the eevee (or cycles) render when using a camera.

Exact steps for others to reproduce the error
Use a file with a camera, save while rendered mode is on, and it will look like workbench mode.
Delete the camera, it will save as the mode is displayed and will do as rendered if that's what you have.

Related Objects

Event Timeline

Richard Antalik (ISS) changed the task status from Needs Triage to Confirmed.Jan 20 2020, 7:52 PM
Bastien Montagne (mont29) triaged this task as Low priority.
Bastien Montagne (mont29) changed the subtype of this task from "Report" to "Known Issue".

Would consider that as a known issue for now, not 100% this is easy to tweak in current design…

Just a note that in Blender 2.81 it made the rendered thumbnail when there was no camera, but now it doesn't anymore.

Note that the thumbnail is updated every time the file is saved. A workbench-style thumbnail only takes a second or two, while one with materials and textures could take a very long time... every time you hit "save". So there is some tradeoff here between quality and time. I did some experimenting with using random object colors and found them to be good previews that were very fast to create: https://developer.blender.org/D9404

Current does have separate code paths if you have a camera or not, so ideally those would create the same type and quality of thumbnail.