Page MenuHome

Overlay glitches 2.83 beta on intel HD cards.
Confirmed, NormalPublic

Description

Edit by @Alaska (Alaska)

In the mean time, a work around that's worked for a few people is to disable anti-aliasing. This can be down with the steps below:

  1. Select from the top of Blender select Edit>Preferences.
  2. Navigate to the Viewport tab.
  3. Change "viewport anti-aliasing" to Single pass or No anti-aliasing.

System Information
Operating system: Windows-10-10.0.18362-SP0 64 Bits
Graphics card: Intel(R) HD Graphics 5500 Intel 4.4.0 - Build 20.19.15.5070
Intel HD 4400 too.
Intel HD 4600 too.

Blender Version
Broken: version: rBa68bd94d110a: Workbench: Use GPU_texture_copy instead of GPU_framebuffer_blit for TAA (problematic commit)
Worked: rBa68bd94d110a^

Short description of error
Selection overlay and weightpaint overlays looks like if they are glitched. Also overlays seems to occlude view when resizing a brush.

Exact steps for others to reproduce the error
Based on factory settings:

  • Select cube
  • Go to editmode or weight_paint mode.
  • Pan or rotate view.


video: F8503651

Event Timeline

Ankit (ankitm) changed the task status from Needs Triage to Needs Information from User.Apr 30 2020, 8:04 PM

Does the issue persist with correct drivers ?

This seems to be intel hd related issue. I've got the same problem in my other laptop with intel hd despite having latest drivers for it. I'll drop more info later.

I think it may be a graphic driver issue in my case. I know there is an update now, however I cannot use the intel download center. I still have to contact my OEM to fix this issue.

Toshiba Satellite E45W-C4200X is pretty old; 2015. Not sure if it's still supported by Toshiba or Intel though. I'll update later on.

Supposedly I'm up to date. I've rolled back and then updated my graphics driver. Still an issue I guess. From my end, it could be because any further updates are unsupported.


Pasang, add anything you want to this thread. Maybe could add a few names of Intel HD adapter types you have or tested.

https://downloadcenter.intel.com/product/86210/Intel-HD-Graphics-5500
These are the correct drivers, as I had commented earlier too. On win 10, you should be allowed to remove the manufacturer supplied drivers and use intel ones.

I've uninstalled my Device Adapter and made sure it uninstalled previous drivers. Rebooted Laptop. Reinstalled my drivers using the intel link. However, I'm still getting glitches in Blender.

Pasang hasn't documented anything here in this thread about their experiences. So, I guess it's an unknown problem and no workarounds.

Sorry @Ankit (ankitm), for the issue.


I've ran through all the steps to fix it on my end, talking to the manufactures, multiple uninstalls, and downloads/installs.
If a developer cannot reproduce it, then this bug cannot be fixed I guess.

@Pasang Bomjan (irex124) do you still have similar graphical issues with your recent Blender builds?

The issue is related to Anti-Aliasing. Change it to single-pass or none. This is a temporary fix.
@Rodger Davis (RodDavis) , does this work for you?

R (Artur) added a comment.EditedSat, May 23, 12:53 PM

Initially when i posted my bug report i was on 20.19.15.5058
Updated to the latest .5126 made no difference the artifacts are still there.
After that gone down to:
.4835
.4963
And now I'm on .5107 supplied by lenovo(21.04.2020) - there is no difference between driver versions.

//Edit
Changing the anti aliasing to single pass in blender preferances seems to fix the issue

Since there is a working and broken version, can anyone do a git bisect and find the problematic commit ?

https://stackoverflow.com/questions/4713088/how-to-use-git-bisect/37306623#37306623

I did the git bisect (took me ages) and it seems the issue is caused by rBa68bd94d110a187b00f530a6e9a7122ca76a52ab
So I'm tagging @Clément Foucault (fclem) here.

Ankit (ankitm) changed the task status from Needs Developer to Reproduce to Confirmed.Wed, May 27, 6:49 PM
Ankit (ankitm) added a comment.EditedWed, May 27, 6:52 PM

Thanks for the bisect!

That commit was a fix for other high priority bugs T75477: "In Front" visual artifacts and T74416: Background image and Xray mode produces checkered pattern

Ankit (ankitm) renamed this task from Overlay glitches 2.83 beta to Overlay glitches 2.83 beta on intel HD cards. .Fri, Jun 5, 8:20 AM
Ankit (ankitm) updated the task description. (Show Details)

@Alaska (Alaska) , Thanks for the tip on turning off anti-aliasing as temporary work around. I've gone back to Blender 2.82a for the time being.

I don't know if this is related to the issue, but when I ticked 'Overlay Smooth Wire' or 'Edit-Mode Smooth Wire' (when I tried Blender 2.83) in the preferences Viewport Menu. Some of the Text fonts disappear. See attached image.

I am using a Lenovo Laptop, and tried Ankit (ankitm) suggestion in downloading the intel drivers from the intel website. Windows 10 keep blocking the install, even when I have uninstalled the Graphic Drivers. I Also tried changing the intel Graphic Properties for 3D applications, but no change there either.

This comment was removed by Trevor Hendricks (TH).