Page MenuHome

Windows 10 May Update (v2004) and “Hardware accelerated GPU scheduling” break Cycles GPU rendering
Needs Information from User, NormalPublic

Description

System Information
Operating system: Windows 10 v2004
Graphics card: 2 x NVIDIA GTX100 Ti Founder Edition

Blender Version
Broken: (example: 2.80, edbf15d3c044, master, 2018-11-28, as found on the splash screen)
2.82a
2.83

Worked: (newest version of Blender that worked as expected)

Short description of error
I tested the problem in many Blender release and no one can render anymore in Cycles GPU mode.
I had to disable this new Windows feature to be able to use Cycles GPU rendering.

Exact steps for others to reproduce the error
Enable "Hardware accelerated GPU scheduling" (Settings -> System -> Display -> Graphics Settings) in Windows 10 v2004 and try to render anything using Cycles GPU mode.
Based on the default startup or an attached .blend file (as simple as possible).

Event Timeline

Can you report the version of your nVidia driver? Several news outlets mention that the first driver to support this feature is 451.48

Hi Jesse Y,
the NVIDIA driver that I am using are the latest Studio v. 451.48.
Enabling the new "Hardware accelerated GPU scheduling" the GPU rendering in Cycles don't work anymore.
Disabling this feature revert GPU rendering in Cycles to normal condition.

I'm not seeing this effect on my setup,

Nvidia quadro rtx 6000, Xeon w-3235 6c 6t 32gb ram.

Windows 10 2004, latest nvidia driver 451.48

Cycles still works in cuda in 2.83 and cuda or optix in 2.9a

Might be an issue with dual cards? Also what's a gtx100 ti? Is that a spelling error and should be 1080?

Germano Cavalcante (mano-wii) changed the task status from Needs Triage to Needs Information from User.Wed, Jul 8, 8:11 PM

I'm not seeing this effect on my setup,

Nvidia quadro rtx 6000, Xeon w-3235 6c 6t 32gb ram.

Windows 10 2004, latest nvidia driver 451.48

Cycles still works in cuda in 2.83 and cuda or optix in 2.9a

Might be an issue with dual cards? Also what's a gtx100 ti? Is that a spelling error and should be 1080?

I'm not seeing this effect on my setup,

Nvidia quadro rtx 6000, Xeon w-3235 6c 6t 32gb ram.

Windows 10 2004, latest nvidia driver 451.48

Cycles still works in cuda in 2.83 and cuda or optix in 2.9a

Might be an issue with dual cards? Also what's a gtx100 ti? Is that a spelling error and should be 1080?

Have you enabled the new Windows feature "Hardware accelerated GPU scheduling"?

I'm not seeing this effect on my setup,

Nvidia quadro rtx 6000, Xeon w-3235 6c 6t 32gb ram.

Windows 10 2004, latest nvidia driver 451.48

Cycles still works in cuda in 2.83 and cuda or optix in 2.9a

Might be an issue with dual cards? Also what's a gtx100 ti? Is that a spelling error and should be 1080?

I'm not seeing this effect on my setup,

Nvidia quadro rtx 6000, Xeon w-3235 6c 6t 32gb ram.

Windows 10 2004, latest nvidia driver 451.48

Cycles still works in cuda in 2.83 and cuda or optix in 2.9a

Might be an issue with dual cards? Also what's a gtx100 ti? Is that a spelling error and should be 1080?

Have you enabled the new Windows feature "Hardware accelerated GPU scheduling"?

Yeah I activated it specifically to test if it provided any benefit in blender performance