Page MenuHome

Glitches in UI drawing
Closed, ResolvedPublicBUG

Description

System Information
Operating system: Windows-10-10.0.18362-SP0 64 Bits
Graphics card: GeForce RTX 2070/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 451.77

Blender Version
Broken: version: 2.91.0 Alpha, branch: master, commit date: 2020-09-01 07:02, hash: rBc78c4252669a
Worked: (newest version of Blender that worked as expected)

Short description of error
Shader Editor has psychedelic graphics background. It changes pattern as you zoom in/out.


Exact steps for others to reproduce the error

  1. Start Blender.
  2. Open "Shader Editor".
  3. Observe the psychedelic graphics background.

Revisions and Commits

Event Timeline

There are a very large number of changes, so older changes are hidden. Show Older Changes
Richard Antalik (ISS) changed the task status from Needs Triage to Needs Information from User.Thu, Sep 3, 10:22 PM

Can confirm with rBc78c4252669a but not in latest master. Please check if this is resolved in next daily build.

Richard Antalik (ISS) changed the task status from Needs Information from User to Confirmed.Thu, Sep 3, 11:37 PM

Actually I am still able to reproduce in rBd2c52d4de2ca, though this happens only sometimes.


I thought this was resolved, but it looks like reproducibility is not 100%

Richard Antalik (ISS) renamed this task from Shader Editor psychedelic graphics background to Glitches in UI drawing.Fri, Sep 4, 12:09 AM
Richard Antalik (ISS) triaged this task as High priority.
Alaska (Alaska) changed the subtype of this task from "Report" to "Bug".Fri, Sep 4, 5:49 AM

Same issue here:
Operating system: Windows-10-10.0.19041-SP0 64 Bits
Graphics card: GeForce GTX 1070 with Max-Q Design/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 451.67

Broken: version: 2.91.0 Alpha, branch: master, commit date: 2020-09-04 02:27, hash: rB92b8d7019b4b

Similar issue in the preferences > editing menu for me

Windows 10 1909
GeForce GTX 970

I can reproduce this issue on macOS too.

macOS Catalina 10.15.6
AMD Radeon Pro 560

Edit: I am not able to reproduce the bug on rBcf0ba59e311b (2020-09-04 23:27) anymore.

I can confirm that this does not always happen, the glitch appears about every second time I start Blender.

A probably related issue, in the builds with this bug, the following also happens: the icons of the active tools disappear, and the splash screen when starting Blender is empty.
You can see the missing icons on this screenshot too:

Actually I am still able to reproduce in rBd2c52d4de2ca, though this happens only sometimes.


I thought this was resolved, but it looks like reproducibility is not 100%

Same here.
This error only appears after a restart (until now) when starting Blender for the first time.

Win 10 - 20H2 - Build 19042.488
Blender 2.91.0 Alpha September 07, 09:47:58- b351607996e4
GTX1070 - Nvidia Studio Driver 452.06
No third party addons or startup-,userpref.blend

System Information
Operating system: Darwin-20.1.0-x86_64-i386-64bit 64 Bits
Graphics card: Intel(R) Iris(TM) Plus Graphics 655 Intel Inc. 4.1 INTEL-16.0.42

Blender Version
Version: 2.91.0 Alpha, branch: master, commit date: 2020-09-09 17:32, hash: rB92fc32e48d4e

I just compiled Blender (full). The problem seems to be solved.

I also think this might have been fixed since I can't reproduce it anymore

This doesn’t seem fixed. I got the same weird colors in properties with hash: rB0721fbb6e1e2. The next restart didn’t have the issue though.

You are right, confirmed... the tell seems to be if Blender starts with no splash screen, there's gonna be trouble.

I haven't had it in the side panels for a while, but it occurs every time I open the file browser with thumbnail view activated
thought it was the graphics driverat first because it disappeared for a while after updating (gtx 1060) but now it is back