Page MenuHome

VSE seems to delete blend files after opening and sometimes after saving.
Closed, ArchivedPublic

Description

System Information
Operating system: Linux-5.4.0-58-generic-x86_64-with-debian-bullseye-sid 64 Bits
Graphics card: GeForce GTX 1650/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 450.80.02

Blender Version
Broken: version: 2.91.0, branch: master, commit date: 2020-11-25 08:34, hash: rB0f45cab862b8
Worked: (newest version of Blender that worked as expected)

Short description of error
VSE seems to delete blend files after opening and sometimes after saving.

Exact steps for others to reproduce the error
After opening a VSE .blend file containing large (4 hr) video files the .blend file is removed from the working directory.
Sometimes these .blend files are also deleted sometime after saving
On save and exit from Blender via the File --> Exit the .blend file is missing and must be recovered on the next session start

All files are in the same directory Blender should have adequate permissions.

Errors reported:
On save:
Unable to make version backup
Version backup failed (file saved with @)

Event Timeline

Andrew Dobson (Magdes) updated the task description. (Show Details)
Germano Cavalcante (mano-wii) changed the task status from Needs Triage to Needs Information from User.Jan 6 2021, 3:57 PM

Thanks for the report, but I fear this can't be triaged as a complete bug report :\
For the development team to be able to help, there needs to be reproducible steps (start blender, press this, then that ...).
Reports without steps for others to reproduce the error take a long time to be investigated, so priority is given to other reports.

After each save, blender create a backup file .blend1 are you working on a backup file?

I think I can reproduce this with disk cache enabled if .blend file is located in same path as disk cache is.

@Andrew Dobson (Magdes) Click on Edit > Preferences, then in preferences window go to System tab and expand Video Sequencer panel
Check if Use Disk Cache is enabled

If it is enabled check if Directory is same as path to .blend file

Disk cache subdir has same name as .blend file, if there is no versioning file in that directory doesn't have versioning file cache will try to remove it with BLI_delete(path, false, true).
Attempt to delete file with this function fails on Windows, because it expects directory, I will check on Linux as well.

Disk cache directory is meant to be system wide directory dedicated only for cache, and it shouldn't contain .blend files. So not sure if this would be bug or not strictly speaking.
I would say that it definitely shouldn't delete .blend files though.

I do have Use Disk Cache enabled and it was pointing at another directory. I've changed it to point to the same directory as the blend files.

The problem manifests slightly differently now.

Updated steps to reproduce the issue with the directory change mentioned above:

Starting condition: blend file in the same directory as the disk cache, no other files in the directory at blender start

  1. Start blender
  2. Click on blend file from the launch menu recent files list (my file is x008.blend)
  3. In the file explorer x008.blend gets turned into a folder
  4. Saving the file without changes (ctrl + s) results in the blend file being turned into a directory and renamed to x008.blend1 and a new regular blend file called x008.blend being created
  5. Saving the file again creates another new file called x008.blend@ and an error: Version backup failed (file saved with @)
  6. Quitting and clicking on x008.blend in the launch menu recent files list results in the following error: File format is not supported in file '/pathtofile/x008.blend'
  7. File > recover last session doesn't work
  8. File > recover > autosave > quit.blend does work
  9. Launching by clicking on x008.blend@ in the file explorer does work, but now I'm in a loop that will append @ to my file extension after my second save attempt (x008.blend@@, x008.blend@@@ etc...)

Thanks again for your help @Germano (Germano) Cavalcante (mano-wii) and @Richard van der Veen (richard) Antalik (ISS)

@Andrew Dobson (Magdes) Thanks for information.

Turning file into folder is not very good either, and I will make fix for that.

Now I would like to check your original problem again, when disk cache directory was not same as path to .blend file.

Can you check if .blend file will get deleted if you disable disk cache?

I've tried a few different directories on different physical disks, but I am unable to reproduce the original behaviour. I am still seeing the .blend file to directory and blend file to blend file@ problems though.

I think this is problem unrelated to sequencer. I thought about disk cache, only because it uses .blend file name in it's path and it does delete files, but issue there is different.

I've tried a few different directories on different physical disks, but I am unable to reproduce the original behaviour. I am still seeing the .blend file to directory and blend file to blend file@ problems though.

Provide as much information as you can, that is provide .blend file you have problems with, go to directory of .blend file in console and run pwd; echo test > test.txt; mv test.txt test.txt1; ls -al; rm test.txt1 and paste output here.
Do you have this problem with all .blend files in all locations?
Do you have problems whe you create new .blend file? Or does Blender behave normally in some case?

Also check if this is regression in 2.91 - try checking older releases down to 2.79 from https://download.blender.org/release/
And check latest alpha as well https://builder.blender.org/download/

Is this issue still happening? Anyone managed to reproduce?

Is this issue still happening? Anyone managed to reproduce?

I wasn't able to reproduce issue as described, but there is issue when you can set disk cache path to // and it would turn .blend file into directory. I forgot to fix this issue. I should have made new report for that, so I won't forget as that is quite serious bug.

Can you handle this now? :)

Philipp Oeser (lichtwerk) changed the task status from Needs Information from User to Needs Information from Developers.Fri, May 28, 8:54 AM

What is the status of this @Richard Antalik (ISS)?

Richard Antalik (ISS) changed the task status from Needs Information from Developers to Needs Information from User.Fri, May 28, 3:31 PM

Disk cache issue has been resolved, Looking through messages and original report ,I think that this could be cause of original issue (file saved with @ due to folder with same name created). But also it has been said, that different cache directory was used when issue has been reported.

@Andrew Dobson (Magdes) Can you download latest 2.93 or 3.0 build from https://builder.blender.org/download/daily/ and check if issue has been resolved?

If there are no issues anymore this could be closed and rB5368859a669d could be considered as fix.

Richard Antalik (ISS) closed this task as Archived.Mon, Jun 7, 5:07 AM

No activity for more than a week. As per the tracker policy we assume the issue is gone and can be closed.

Thanks again for the report. If the problem persists please open a new report.