Page MenuHome

AudioProject
ActivePublic

Members

  • This project does not have any members.

Details

Description

Sound import, export, editing and playback through the Audaspace library.

Module Owner: @Joerg Mueller (nexyon)

Recent Activity

May 21 2019

Bastien Montagne (mont29) closed T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area) as Archived.

Archiving, cannot reproduce that anymore with current own builds… Probably a mysterious glitch in libs/compiler/linker magic.

May 21 2019, 10:01 AM · Audio, BF Blender

May 10 2019

Joerg Mueller (nexyon) closed T64376: Module 'aud' has no attribute 'device' as Invalid.

Blender 2.8 uses the latest version of audaspace where the aud API has changed considerably, please refer to the audaspace bindings API documentation.

May 10 2019, 9:34 AM · Audio, BF Blender

May 9 2019

cuong (vuiquahuhu) updated the task description for T64376: Module 'aud' has no attribute 'device'.
May 9 2019, 8:06 PM · Audio, BF Blender
Brecht Van Lommel (brecht) assigned T64376: Module 'aud' has no attribute 'device' to Joerg Mueller (nexyon).
May 9 2019, 7:54 PM · Audio, BF Blender
cuong (vuiquahuhu) added projects to T64376: Module 'aud' has no attribute 'device': Audio, BF Blender: 2.8.
May 9 2019, 12:17 PM · Audio, BF Blender

Feb 23 2019

Joerg Mueller (nexyon) removed a project from T58153: Preview mono audio not the same as render: Video Sequencer.
Feb 23 2019, 12:21 AM · BF Blender, Audio

Feb 20 2019

Richard Antalik (ISS) added a comment to T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering..

On windows you can just download and run Blender, no need to install.
Not sure about other platforms.

Feb 20 2019, 11:57 AM · Audio, Video Sequencer, BF Blender
Richard Antalik (ISS) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Right now I am focusing on bugs.
If there is VSE bug not tagged, I guess other devs will relay this to me If I don't catch it.

Feb 20 2019, 11:54 AM · BF Blender, Audio
Ojvind Bernander (bernander) added a comment to T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering..

Okay, maybe the bug has been fixed as a side effect of something else then?
I will test on 2.80 as soon as it's officially released. I hesitate to remove my current installation in case something breaks, and I'll need to deal with reinstalling an old version...

Feb 20 2019, 10:56 AM · Audio, Video Sequencer, BF Blender
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Yes, this is still an issue. It's a minor inconvenience for me, but others may find it a blocker in their work flow.

Feb 20 2019, 10:21 AM · BF Blender, Audio
Richard Antalik (ISS) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Is this still an issue?
If yes, Should I keep VSE tag?
I am trying to cleanup workboard a bit..

Feb 20 2019, 2:01 AM · BF Blender, Audio

Feb 19 2019

Richard Antalik (ISS) closed T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering. as Archived.

Since last asking for information it has been 7 or more days, due to the policy of our bug tracker we will have to archive the report until the requested information is given.

Feb 19 2019, 1:02 AM · Audio, Video Sequencer, BF Blender

Feb 12 2019

Joerg Mueller (nexyon) closed T48505: VSE audio pitch changes the speed of the audio as Invalid.

@Hossein Shah (hk1ll3r), you're right the strip length stays the same, but that doesn't mean that the speed doesn't change. If you have a strip of full length (not cut on any side) and you change the pitch to 2, you'll end up with double pitch and double speed, but the strip will stay the same length, meaning that it's silent in the second half. We intentionally don't change the strip length when the pitch is changed, since this can cause many problems, especially when you animate the pitch. I hope this clarifies the issue. If not, please ask further questions on devtalk.blender.org as @Sergey Sharybin (sergey) suggested.

Feb 12 2019, 10:29 AM · Video Sequencer, Audio, BF Blender
Sergey Sharybin (sergey) added a comment to T48505: VSE audio pitch changes the speed of the audio.

@Hossein Shah (hk1ll3r), instead of re-opening old reports, make a new one. With all the information requested there.
Please note that this is not really a place for discussion, but for a bug tracking, where artists report reproducible bugs and developers fix them. For discussions there are other channels like devtalk.blender.org, or blender artists.

Feb 12 2019, 10:01 AM · Video Sequencer, Audio, BF Blender
Hossein Shah (hk1ll3r) reopened T48505: VSE audio pitch changes the speed of the audio as "Open".

I'm new to blender, not sure if this is the right place but here I try...

Feb 12 2019, 4:38 AM · Video Sequencer, Audio, BF Blender

Feb 6 2019

Richard Antalik (ISS) added a comment to T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering..

Only now I realized, that this is 2.79 bug report
Can not reproduce this in 2.79 f4dc9f9d68b or in 2.8

Feb 6 2019, 4:19 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender

Feb 5 2019

Bastien Montagne (mont29) updated subscribers of T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area).

Unfortunately gcc9 is not actually installable in debian testing currently (there are some unstable packages, but broken).

Feb 5 2019, 4:34 PM · Audio, BF Blender

Feb 4 2019

Ojvind Bernander (bernander) added a comment to T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering..

See attached screenshot for the codec settings.

Feb 4 2019, 6:04 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender
Sebastian Parborg (zeddb) triaged T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering. as Needs Information from User priority.
Feb 4 2019, 5:41 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender

Feb 1 2019

Richard Antalik (ISS) added a comment to T61043: Blender crashes on VSE zoom / scroll timeline sometimes.

The bug was introduced in rBdbe23c545649, so it only exists in 2.8, not 2.7. And yes @Richard Antalik (ISS) I can confirm that, but it has nothing to do with this bug.

Feb 1 2019, 4:14 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender
Joerg Mueller (nexyon) claimed T61043: Blender crashes on VSE zoom / scroll timeline sometimes.

The bug was introduced in rBdbe23c545649, so it only exists in 2.8, not 2.7. And yes @Richard Antalik (ISS) I can confirm that, but it has nothing to do with this bug.

Feb 1 2019, 4:00 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender
Joerg Mueller (nexyon) closed T61043: Blender crashes on VSE zoom / scroll timeline sometimes as Resolved by committing rBd9d72cc9cba5: Fix T61043: Blender crashes on VSE zoom / scroll timeline sometimes.
Feb 1 2019, 3:59 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender

Jan 31 2019

Richard Antalik (ISS) raised the priority of T61043: Blender crashes on VSE zoom / scroll timeline sometimes from Needs Information from User to Confirmed, High.

@Joerg Mueller (nexyon), not sure if you are involved in audio codec stuff, can you confirm my claim: "especially mp3 can report longer length of data stream then actual length." This is just a general observation from number of mp3 files, that behave this way.

Jan 31 2019, 11:58 PM · Audio, Video Sequencer, BF Blender

Jan 22 2019

Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area).

Just tried with setting it in C/CXX FLAGS but same result as with WITH_COMPILER_ASAN. Please let me know what you get with gcc9. If you still have it there, I fear you'll have to help me debugging this. ;)

Jan 22 2019, 10:21 PM · Audio, BF Blender
Bastien Montagne (mont29) added a comment to T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area).

Hrrrmmm… Well, I do not use WITH_COMPILER_ASAN either, it does not work very well for me… So I rather just edit the CMAKE_C/CXX_FLAGS_DEBUG flags in cmake, and add -fsanitize=address to both.

Jan 22 2019, 12:17 PM · Audio, BF Blender

Jan 21 2019

Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area).

I tried reproducing - I enabled WITH_COMPILER_ASAN (and disabled cycles and libmv in order to get it compile on my machine) but I only get memory leaks when I run blender then, not the error you reported. Do you have any hints on how to reproduce it?

Jan 21 2019, 10:49 PM · Audio, BF Blender
Bastien Montagne (mont29) assigned T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area) to Joerg Mueller (nexyon).

@Joerg Mueller (nexyon) Assigning to you for now, guess you'll be more familiar than me with c++/templates/std weirdness. ;)

Jan 21 2019, 6:43 PM · Audio, BF Blender
Bastien Montagne (mont29) created T60715: Heap-use-after-free error on exit of debug build (in Audaspace area).
Jan 21 2019, 6:42 PM · Audio, BF Blender

Jan 17 2019

Richard Antalik (ISS) added a comment to T54969: VSE crashes or hangs unpredictably 4-6 frames into certain second sound strips during rendering..

Tried to reproduce, however in output settings value of Video Codec item is empty.
What codec do you have set?

Jan 17 2019, 12:56 AM · Audio, Video Sequencer, BF Blender

Jan 14 2019

Richard Antalik (ISS) closed T59952: Sound unlinking does nothing as Resolved.

Fixed by 3610f1fc43d0

Jan 14 2019, 11:38 PM · Datablocks and Libraries, Video Sequencer, Audio, BF Blender

Jan 2 2019

Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) triaged T58153: Preview mono audio not the same as render as Normal priority.

No worries, it's a relatively minor inconvenience and does not affect the final render (or mixdown).

Jan 2 2019, 5:18 PM · BF Blender, Audio

Dec 31 2018

Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

So my suspicion seems to be correct. The difference in playback is cause by the changes in OpenAL soft which now uses ambisonics (https://en.wikipedia.org/wiki/Ambisonics) based surround sound. Originally, I implemented Blender's speaker mapping based on OpenAL soft. That's why so far they have been the same. Ambisonics is actually better and ideally Blender would also go this direction for 3D sound. Unfortunately, I don't have the resources for this development right now, it's more a long term goal. If you need an short term solution, please use the configuration files as I have mentioned them. There are also ambdec files for different speaker setups including 7.1 here: https://github.com/kcat/openal-soft/tree/master/presets.

Dec 31 2018, 6:01 PM · BF Blender, Audio

Dec 30 2018

Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

More testing...

Dec 30 2018, 11:55 PM · BF Blender, Audio
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Okay, okay... so....
I've got 8 channels (speakers) so I just leave the sound preferences at 7.1 and adjust the scene audio to the project's need (as you know from T49241#489952) will the configuration you suggest work for 7.1?
And will the panning stay the same as in 2.79?

Dec 30 2018, 11:09 PM · BF Blender, Audio
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Yep, I'm getting the same result with daily build: 2.79 Windows 64 bit December 29, 01:50:18 -111179beb0b1-.
I also confirmed this is happening in Linux (the nono audio not behaving in the same way as 2.79).
I'm still having trouble getting SDL to work. I've spun up an old Debian VM (with 2.80 Beta -266b1e2cdbc1-) with no drivers manually installed and Blender crashed upon switching to SDL.
Do audio drivers need to installed for this to work?

Dec 30 2018, 11:05 PM · BF Blender, Audio
Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Finally, if you can confirm that this change in OpenAL soft is the cause, there's one thing you can do to get the same output in playback as in rendering. You have to create an openal soft configuration file named $HOME/.alsoftrc and have the following content:

Dec 30 2018, 10:34 PM · BF Blender, Audio
Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Please also try a 2.79 version from the build bot here: https://builder.blender.org/download/

Dec 30 2018, 10:19 PM · BF Blender, Audio
Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Hmm, SDL should work though, can you play around with the settings a bit? The sample rate 48 kHz should work fine, you can try changing the number of channels in the user preferences. Also please try setting the environment variable SDL_AUDIODRIVER to dsound or waveout and check if that helps to get SDL to work. See https://sdl.beuc.net/sdl.wiki/SDL_envvars#head-9ae11b2daf93dc3706eccf15cbf26eb6235ac634

Dec 30 2018, 9:58 PM · BF Blender, Audio
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Sorry, a complete derp on my end...

Dec 30 2018, 8:54 PM · BF Blender, Audio
Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

Hey, what audio backend/device are you using? OpenAL? If so, does it work with SDL? What operating system are you on? Do you have an audio driver installed? If so, which one and which sound card do you have if any?

Dec 30 2018, 7:53 PM · BF Blender, Audio

Dec 29 2018

Richard Antalik (ISS) claimed T59952: Sound unlinking does nothing.

Will have to review this in context of font selection for text FX - Brecht modified linking / unlinking

Dec 29 2018, 5:26 PM · Datablocks and Libraries, Video Sequencer, Audio, BF Blender
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) created T59952: Sound unlinking does nothing.
Dec 29 2018, 2:34 PM · Datablocks and Libraries, Video Sequencer, Audio, BF Blender
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

@Joerg Mueller (nexyon) Polite Nudge...

Dec 29 2018, 12:10 PM · BF Blender, Audio

Dec 6 2018

Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) added a comment to T58153: Preview mono audio not the same as render.

@Joerg Mueller (nexyon) Mind having a look?

Dec 6 2018, 7:18 PM · BF Blender, Audio
Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) assigned T58153: Preview mono audio not the same as render to Joerg Mueller (nexyon).
Dec 6 2018, 7:18 PM · BF Blender, Audio

Nov 29 2018

Christopher Anderssarian (Christopher_Anderssarian) created T58153: Preview mono audio not the same as render.
Nov 29 2018, 6:06 PM · BF Blender, Audio

Oct 31 2018

Brecht Van Lommel (brecht) moved T49241: Consolidation of FFmpeg/Audio Options from UI Redesigns to UI Tweaks on the User Interface board.
Oct 31 2018, 2:31 PM · Audio, BF Blender: 2.8, User Interface

Sep 12 2018

Alvaro (zevarito_b) added a comment to T56672: Blender open causes Echo in all applications that playback sounds..

@Joerg Mueller (nexyon) the issue was always present in this system.

Sep 12 2018, 9:26 PM · Platform: macOS, Audio, BF Blender
Joerg Mueller (nexyon) added a comment to T56672: Blender open causes Echo in all applications that playback sounds..

I have no idea what to do about that either. Sounds like a weird Mac problem. I'd like to know if it worked before on this system? If yes, what changed? MacOS update? Blender update? Is there an older Blender version that works?

Sep 12 2018, 6:52 PM · Platform: macOS, Audio, BF Blender
Bastien Montagne (mont29) raised the priority of T56672: Blender open causes Echo in all applications that playback sounds. from Needs Information from User to Normal.

not sure what we can do here, @Arto Kitula (akitula)? or maybe @Joerg Mueller (nexyon) also has some ideas?

Sep 12 2018, 6:34 PM · Platform: macOS, Audio, BF Blender