Page MenuHome

Viewort rotation lag in edit mode with hi poly meshes
Open, Needs Information from UserPublic

Description

System Information
Operating system: Linux-4.19.47_1-x86_64-with-glibc2.9 64 Bits
Graphics card: TITAN X (Pascal)/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 430.14

Blender Version
Broken: version: 2.80 (sub 74), branch: blender2.7, commit date: 2019-06-15 22:35, hash: rB87de71a8aaa0
Worked: A week or two before the referenced build.

Short description of error
With a high number of polygons (~1 million or more) having a large selection in edit mode (vert, edge and polygon) lags the viewport rotation.
If nothing is selected, the viewport works smoothly, only when selecting a high number of verts, egdes or polygons does the problem occur.

Exact steps for others to reproduce the error

  • Create any polygonal object
  • Subdivide it to ~1 million faces
  • Select all in Edit Mode
  • Rotating viewport lags Blender for a few seconds, lag increases depending on the polycount

Details

Type
Bug

Event Timeline

I cannot reproduce this issue. Is it only happening on nvidia+linux?

Clément Foucault (fclem) triaged this task as Waiting for Developer to Reproduce priority.Wed, Jun 26, 1:35 PM

The behavior is not expected. Drawing vertices selected or unselected should take the same amout of time.

Clément Foucault (fclem) lowered the priority of this task from Waiting for Developer to Reproduce to Needs Information from User.Tue, Jul 9, 8:26 PM

Could you provide a blend file? or more information? a screen video?

I can not reproduce on Kubuntu Linux and GTX 960. Blender 2.8
User who reported the problem should mention here the amount of system RAM. In addition he should monitor system RAM when the problem of slowness begins to occur, to see if it is because system is starting to dump the memory in swap.