Page MenuHome

Sculpting: glitches after undoing a Dyntopo stroke
Closed, DuplicatePublic

Description

System Information
Operating system: Windows 10
Graphics card: NVIDIA GeForce RTX 2060

Blender Version
Broken: 2.83 and 2.90 Alpha
Worked: I remember this not being an issue in one of the Sculpt Branch versions. I believe is was 2.81.

Short description of error

After turning on Dyntopo, changing the Detail Size, then drawing a stroke, if I immediately undo the stroke, the mesh bugs out, and Dyntopo is automatically turned off.

NOTE: The mesh bugging out seems to be fairly inconsistent. Sometimes when working on my sculpts, after changing the Detail Size, drawing a stroke, then undoing, the vertices will bug out and the colors will change, but sometimes they won't. It's hard to tell what's really causing the issue. What is consistent though, is the fact that Dyntopo always turns off after doing the steps below.

Exact steps for others to reproduce the error

  1. Enter Sculpt Mode.
  2. Turn on Dyntopo for any brush.
  3. Change the Detail Size to a different value.
  4. Draw a stroke on the mesh.
  5. Undo the stroke you made.
  6. The mesh will bug out, having some of the vertices mess up and/or having some of the mesh change color. Dyntopo will also be Unchecked.

Screenshot:

Temporary Fix:

  1. Switch out of Sculpt Mode, then Switch Back into it.
  2. If you are still seeing the weird colors on the mesh, turn on Dyntopo again, and draw a stroke on the mesh. Should get rid of the colors.

This temporary fix is fine for getting rid of the screwed up vertices and weird colors, but the fact that Dyntopo is turned off every time I change the Detail Size, draw a stroke, then immediately undo, is pretty annoying. I can work around it, but it's definitely an inconvenience.

Event Timeline

I cannot redo it on rB7dae6eb5a25 .Which version did you test ?

Ankit Meel (ankitm) renamed this task from [SCULPTING] After turning on Dyntopo, changing the Detail Size, then drawing a stroke, if I immediately undo the stroke, the mesh bugs out, and Dyntopo is automatically turned off. to Sculpting: glitches after undoing a Dyntopo stroke.Jun 18 2020, 5:52 AM

I tested it on both 2.83 and 2.9 Alpha. Would it have something to do with my Graphics Card?

I tested it on both 2.83 and 2.9 Alpha

Please also mention hash

Would it have something to do with my Graphics Card?

Can't tell without knowing the driver version. But it's good to stay updated.

Probably the same bug: T75846
Back then we were unable to reproduce.

@Philip Holzmann (Foaly) are you able to redo it now ?
as I said, I cannot. Is it GPU specific ?

@Ankit Meel (ankitm) I cannot reproduce it with the instructions here.
I can reproduce it with the file from T75846 (as mentioned there).

I also know of a related situation where (apparently) incorrect face sets are present:

  • Add a Cube (A)
  • Enter Sculpt Mode
  • Exit Sculpt Mode
  • Add a second Cube (B). (Do NOT duplicate Cube A)
  • Join both cubes.
  • Enter Sculpt Mode
  • Cube B will appear colored. The color will disappear on sculpting with Dynamic Topology enabled.

Oh I can redo the bug with that, Thanks!
So IMO best is to confirm that in a new report, close T77974 and T75846 as its duplicates and revisit them when the new report is fixed.

I tested it on both 2.83 and 2.9 Alpha

Please also mention hash

2.83 Hashes:

MD5: a10762e5f1ff93f0fe48202ab3bef700
SHA256: fff0fc02b284df4dfcc1568b5c9a5ea9fe47f3c6f77c5c52f71eb7f44255c34d

2.9 Alpha Hashes:

MD5: ef577af8891746c5a0fd3e876412a6fd
SHA256: 94bb0a75ae0cd1e31cfd733fd839914b991329851fd46ade1b18cb1a8684299d

Also, I looked at the other issue and it's very similar to mine. I guess this bug is still being looked into?

They meant git commit hash (next to version like rBd994391e0c6e). It will be auto-filled in when you click on Help > Report a Bug.

@Ankit Meel (ankitm) Not sure if we should close as duplicate since @Philip Holzmann (Foaly) can reproduce other one but not this one. But I agree on making new report if there is (yet) another method to trigger this issue.

In any case I wasn't able to confirm this one as well.

But I agree on making new report if there is (yet) another method to trigger this issue.

T78125: Face sets: glitch in sculpt mode after joining two objects.
Please edit the title if it's wrong.. I don't know a lot about it.