Page MenuHome

Crash when starting a VR Session using SteamVR
Needs Triage, NormalPublic

Description

System Information
Operating system: Windows-10-10.0.18362-SP0 64 Bits
Graphics card: GeForce RTX 2070 SUPER/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 446.14

Operating system: Linux-5.3.0-61-generic-x86_64-with-debian-buster-sid 64 Bits
Graphics card: GeForce RTX 2070 SUPER/PCIe/SSE2 NVIDIA Corporation 4.5.0 NVIDIA 440.100

OpenXR Runtime: SteamVR beta Version 1.13.7 (1593046119) Built Jun 25, 2020 at 02:48
HMD: Valve Index

Blender Version
Broken: version: 2.90.0 Alpha, branch: master, commit date: 2020-06-25 11:54, hash: rB890336849071
Broken: version: 2.90.0 Alpha, branch: master, commit date: 2020-06-24 21:51, hash: rBec776f18ff70
Worked: version: 2.90.0 Alpha, branch: master, commit date: 2020-06-23 21:54, hash: rB49234c15e299

Addon Information
Name: VR Scene Inspection (0, 2, 0)
Author: Julian Eisel (Severin)

Short description of error
Blender crashes when trying to start a VR Session using SteamVR

Exact steps for others to reproduce the error

  • Start SteamVR
  • In Blender now start a VR Session using the VR Scene Inspection Addon

Notes
I get the crash on Linux and Windows.
In Windows I was able to get a glimpse of the following error message just before the crash:

Failed to submit Frame rendering start state.

Crash log for Windows is here:

Crash log for Linux is here:

Event Timeline

hey so with latest steamvr 0.13.8 and blender 2.90.alpha from june 28, the VR view works on (my) GNU-linux machine !

After reading this I tested again with the latest builds but I still only get crashes on Linux and Windows.
Using: SteamVR Version 1.13.8 (1593213074) Built Jun 27, 2020 at 01:11

so here it is working (apart form that stereo bug) with
Intel I7 and AMD RX5700XT
ubuntu 20.04
kernel 5.4.0-39-generic
Mesa 20.0.4
Blender 2.90.0-b21ba5e57974-linux_64 28 june 15:13
steamvr 0.13.8

I just cloned and made a debug build of blender and got some backtraces using gdb.
When I tried a few times I found that I actually got two different kinds of backtraces.
Each seems to be about as likely to occur as the other one:

@Julian Eisel (Severin) Please let me know if you think I can help with this in any other way (e.g. if you can't reproduce this issue).
(I tried to setup a configuration in VSCodium but I can't seem to step through the code. I can only break at breakpoints I inserted prior to launching blender somehow.)