Page MenuHome

Radeon 5700 XT - Cycles - crash 2.8.x
Closed, DuplicatePublic

Description

HI, awesome Blender team! Greetings from Poland

Recently i bought GFX card AMD Radeon RX 5700 XT and i cant use it in cycles. in any case in render cycles Blender is going off. Any tips for old user ? THX...

https://www.asus.com/Graphics-Cards/ROG-STRIX-RX5700XT-O8G-GAMING/specifications/

Blender 2.83.4 - Up to date

F12

Render of This very file without AMD Radeon RX 5700 XT - just On Radeon Vega 11 - before shopping was OK :( but no speed.

Gfx Ati Drivers: Up to date

Machine Details:
OS:
Operating System: Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 19041) (19041.vb_release.191206-1406)
Language: Polish (Regional Setting: Polish)
System Manufacturer: Micro-Star International Co., Ltd
System Model: MS-7B86
BIOS: A.70 (type: UEFI)
Processor: AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics (8 CPUs), ~3.6GHz
Memory: 32768MB RAM
Available OS Memory: 30668MB RAM
Page File: 5835MB used, 29441MB available
Windows Dir: C:\WINDOWS
DirectX Version: DirectX 12
Miracast: Available, with HDCP

GFX:
Card name: AMD Radeon RX 5700 XT
Manufacturer: Advanced Micro Devices, Inc.
Chip type: AMD Radeon Graphics Processor (0x731F)
DAC type: Internal DAC(400MHz)
Device Type: Full Device (POST)
Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_731F&SUBSYS_04E21043&REV_C1
Device Status: 0180200A [DN_DRIVER_LOADED|DN_STARTED|DN_DISABLEABLE|DN_NT_ENUMERATOR|DN_NT_DRIVER]
Device Problem Code: No Problem
Driver Problem Code: Unknown
Display Memory: 23486 MB
Dedicated Memory: 8152 MB
Shared Memory: 15334 MB
Current Mode: 1680 x 1050 (32 bit) (60Hz)
HDR Support: Not Supported
Display Topology: Clone
Display Color Space: DXGI_COLOR_SPACE_RGB_FULL_G22_NONE_P709
Color Primaries: Red(0.639648,0.330078), Green(0.299805,0.599609), Blue(0.149414,0.059570), White Point(0.312500,0.329102)
Display Luminance: Min Luminance = 0.500000, Max Luminance = 270.000000, MaxFullFrameLuminance = 270.000000
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: L226W
Monitor Id: GSM566B
Native Mode: 1680 x 1050(p) (59.883Hz)
Output Type: DVI
Monitor Capabilities: HDR Not Supported
Display Pixel Format: DISPLAYCONFIG_PIXELFORMAT_32BPP
Advanced Color: Not Supported
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: PHILIPS FTV
Monitor Id: PHL0000
Native Mode: 1920 x 1080(p) (60.000Hz)
Output Type: HDMI

Any advice will be great, i dont know what to do. :(

Regards - Maciej Szczodrowski - 3D artist - and Blender fan!!!!

Event Timeline

V (NWERO) added a subscriber: V (NWERO).EditedAug 7 2020, 9:47 PM

Same Happens For me...... Using RX 580 MINING EDITION with Latest Driver (20.8.1)... Tried Installing 20.4.2 WHQL and also Radeon Pro Software for Enterprise (20.Q2.1) Too... Didn't Work....
(I have Literally Tried with Every Radeon Driver Update within the Last 2 Years...)

(Although I stopped to Care after i Got my 3950X Processor, ๐Ÿ˜) I thoguht Rx580 MINING EDITION was the only card with the Problem, SO I didn't make any bug report... Because It is really really hard to find a User with Rx580....

(Sometimes, My Whole OS Shuts Down)

Same happens for me with 5600XT (drviers 20.8.1) and blender 2.83.4 from Steam.

Crashes either when rendering with cycles on GPU compute, or enabling shadded preview in the viewport with GPU compute. With the CPU works just fine.

Even a new project, with just the cube, camera and lights.

Same is happening for me as well. 5700XT (drivers 20.8.1) on all 2.8 versions except 2.82. 2.82 renders fine with GPU, but crashes when switching viewport view from solid to rendered and back again.

Hi everyone,

I hope, guys in Blender Team will fixed it soon. Maybe in 2.9.x. I read about this problem in different forums and lots of people have the same problem with AMD cards. I spend some money on this card and now i can't change it now for nVidia 2060 super or higher to render in Optix or Cuda (with CUDA Error from time to time). Im not sure its windows update problem, Amd Software problem or blender problem, so im w8ting with big hope for bug fixes. GW2 is working so i can play instead :P

i Cant do 3D stuff at home and im very sad :(

Could you run blender_debug_gpu.cmd (in the main Blender folder), make Blender crash as described in the report and upload the blender_debug_output.txt and blender_system_info.txt?
It will help the developers debug the issue if they can't reproduce it immediately.

Sure thing, I just opened a new file (original cube, light and camera) chose cycles with GPU compute and click on shader view, after loading render kernels it just crashed.

Wow, thx.
I didnt know about that option, here you go:

This community never dissapoint me, yay

\Thanks Christopher_Anderssarian.

Sure thing, I just opened a new file (original cube, light and camera) chose cycles with GPU compute and click on shader view, after loading render kernels it just crashed.

Did the same as Armand

Can Anyone please tell me, How much it takes for loading The Render Kernel On your System? FOr me It's Like Over a Minute

From start till blender crash - 1m 22s - Viewport or F12 the same time,

There seems to be an Problem with the AMD Drivers, on my RX5700 the system locks up completely and requires a shutdown.

The only workaround that works for me are the the older 20.4.2 Drivers.
Some people have luck with the AMD Pro Drivers wich you can get here AMD Pro Drivers

Maybe you guys can test these aswell.

I don't know alot about code but maybe this is helpful for the devs.

So i had a look around the cycles code and found a workaround wich seems to work for the pro drivers Fix T77095: fix Cycles performance regression with AMD RX cards, these use the openCL Version 3075.13.

The new Adrenaline Drivers (20.8.1) use OpenCL 2.0 AMD-APP (3110.7), and the code checks for the version above.

return !(driver_major == 3075 && driver_minor <= 12);

Since most of us crash on compiling render kernels maybe something is going on there
But on the other hand the code states

Note that OpenCL selects the highest 1.x version by default, only for 2.0 do we need the explicit compiler flag.

Maybe this helps, have a great day everyone.

Is this duplicate report to T75319?

So far I have read through reports and comments that you have problems, but I see no steps how to cause such problem. Can you either confirm that this is same report or add steps to reproduce problem?

Richard Antalik (ISS) changed the task status from Needs Triage to Needs Information from User.Aug 10 2020, 3:06 PM

Yes seems to be the same Issue according to the pictures. The Steps to reproduce are the exact same.

Ah, pictures.. Sorry I see now. Will merge then.

I'm having this problem as well. Even just trying to render the default cube without changing anything causes Blender to crash without any error message:

Hi i got another Report from a User where i guided him to get cycles to run on a RX 5600 XT - however the Issue is that Blender closes after compiling shaders be it in Live Preview aswell as rendering. Hes using Win 10 with drivers tested 20.9.1 and 20.9.2.

In Console theres first during Shader Compilation an error thrown ( See Screenshots & Log ). Other Applications also such as RadeonProRender worked just fine - @Sergey Sharybin (sergey) btw one of you could get in Contact with Brian Savery from AMD - hes doing the RPR Integration - probably also the right Guy for the new GPU Stack integration. :)

Let me know if you need more infos.